Onze andere sites
Zappabach.TV

Ernst Reijseger

Ernst Reijseger

Cellist Ernst Reijseger heeft zich sinds de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw met veel succes gericht op avantgarde jazz, eigentijdse klassieke en geïmproviseerde muziek.
Reijseger (1954) begon met cellospelen toen hij acht jaar oud was en raakte al op relatief jonge leeftijd geboeid door de extreme diversiteit aan muzikale vormen en stijlen waar hij op dat moment toegang toe had. Zijn docenten waren Jan Olivier, Anner Bijlsma en René van Ast. In 1974 adviseerde Anner Bijlsma hem te stoppen met zijn opleiding aan het Amsterdams conservatorium en zijn eigen weg te volgen. 
Hij speelde samen met onder meer Burton Greene (1969), Sean Bergin (1975), Martin van Duynhoven, Derek Bailey, Alan Purves en Franky Douglas, Trilok Gurtu en Yo Yo Ma en maakte met hen ook vele opnames. Hij maakte deel uit van het Theo Loevendie Consort, het Guus Janssen Septet, het Arcado Stringtrio, Trio Clusone met Michael Moore en Han Bennink, Misha Mengelberg’s Instant Composers Pool, het Gerry Hemingway quintet, Trio met trompettist Eric Vloeimans en gitarist Anton Goudsmit. 
In 1985 werd hij onderscheiden met de Boy Edgar prize, waaraan zowel door het publiek als door de ontvanger grote waarde wordt toegekend, en in 1995 ontving hij op het Northsea Jazz Festival de Bird Award.
Ernst Reijseger geeft vaak solo-optredens, maar speelt ook regelmatig samen in duo’s, zoals met pianist Franco d’ Andrea, sopraanklarinettist Louis Sclavis, accordeonist, gitarist, kaval-, mandoline- en pedal steelspeler Stian Carstensen en meesterpianist Simon Nabatov, en trio’s, bijvoorbeeld met het Amsterdam String Trio, met Stian Carstensen en drummer Jarle Vespestadt, met zanger Mola Sylla en slagwerker Serigne Gueye uit Senegal, of in kwartet met bassist Mats Eilertsen, klarinetist‑saxofonist Fredrik Ljungkvist en drummer Thomas Strønen. 
Regelmatig geeft hij concerten met drummer-slagwerker Alan Purves, hetzij in een duo, hetzij in een combinatie met de Sardijnse zanggroep Tenores e Concordu de Orosei. 
Projecten waaraan Ernst Reijseger heeft meegewerkt, zijn onder meer Tango y posttango met WDR bigband Köln, met muziek van de pianist-componist-dirigent Gerardo Gandini en bandoneonist Nestor Marconi en de optredens van Barana & Co, bestaande uit Nederlandse en Turkse musici en een drummer-slagwerker uit Iran.
Ernst Reijseger schrijft muziek voor film (Werner Herzog) en documentaires. Zijn composities worden uitgevoerd door celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar, met Reijseger als derde ‘free agent’ (cd: Do You Still, uitgebracht door het label Winter & Winter). Op dit moment voert hij een concertante versie uit van de muziek voor de films van Werner Herzog. De titel van zowel de cd als de voorstelling is Requiem for a dying planet.
Reijseger speelt ook graag voor kinderen, zowel op scholen als in theaters, en geeft zo nu en dan cello-workshops.

( Bron ; Site Holland festival )